بر طبق آیات قرآن و روایات کسی که هیچ گونه منبع درآمدی یا پشتیبانی والدین را ندارد و نیاز به ازدواج دارد می تواند ازدواج کند یا اینکه باید در آمدی هر چند اندک داشته باشد تا خداوند او را از فضل خود بی نیاز سازد؟

پرسش
وَ أَنكِحُواْ الْأَيَامَى‏ مِنكمُ‏ْ وَ الصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكمُ‏ْ وَ إِمَائكُمْ إِن يَكُونُواْ فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَ اللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ(32) وَ لْيَسْتَعْفِفِ الَّذِينَ لَا يجَِدُونَ نِكاَحًا حَتىَ‏ يُغْنِيهَُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِه…(3) وَ مَن لَّمْ يَسْتَطِعْ مِنكُمْ طَوْلاً أَن يَنكِحَ الْمُحْصَنَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ فَمِن مَّا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُم مِّن فَتَيَتِكُمُ الْمُؤْمِنَات(25نساء)(مستحضرید که طول به معنای قدرتا و توانایی مالی است) سوالاتی درباره این آیات داشتم: 1- فقیر با چه کسی می گویند؟ آیا جوانی که هیچ منبع درآمدی ندارد یا کسی که که منبع درآمدی دارد لیکن برای اداره یک زندگی به طور معمول کافی نیست.مثلا اگر فرض کنیم درآمد فردی ماهیانه دویست هزارتومان است درحالیکه سطح متوسط جامعه با ماهی پانصد هزار تومان زندگی را تا یک ماه اداره می کنند. 2- اگر این سخن علامه طباطبایی صحیح باشد (( المراد بعدم وجدان النكاح عدم القدرة على المهر و النفقة، و معنى الآية الأمر بالتعفف لمن لا يقدر على النكاح و التحرز عن الوقوع في الزنا حتى يغنيه الله من فضله)) چگونه با این فراز از آیه (( إِن يَكُونُواْ فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِه)) جمع می شود؟ زیرا از یک سو فقیر توانایی پرداخت نفقه ندارد و از سوی دیگر خداوند وعده به توانا ساختن او میدهد و این با سخن علامه نمی سازد زیرا ایشان بر مبنای آیه حکم به عدم ازدواج و عفاف ورزیدن آن شخص می دهند و خداوند حکم به ازدواج و نترسیدن او از فقر و عدم توانایی در پرداخت نفقه. 3- برطبق آیه ذکر شده از سوره نساء آیا نمی توان گفت که تا توانایی مالی درکار نباشد نباید با زنان غیر برده ازدواج کرد و این چگونه با آیات قبل می سازد؟ 4- و خلاصه کلام اینکه بر طبق آیات قرآن و روایات کسی که هیچ گونه منبع درآمدی یا پشتیبانی والدین را ندارد و نیاز به ازدواج دارد می تواند ازدواج کند یا اینکه باید در آمدی هر چند اندک داشته باشد تا خداوند او را از فضل خود بی نیاز سازد؟ ممنونم از حضرت شما.
پاسخ
آیت الله سید علی حسینی میلانی مدظله
بسمه تعالی
السلام علیکم
سؤال خوبی است، تصوّر می شود بین دو آیه سوره نور تهافت باشد ولی این طور نیست، و قبل از مراجعه به تفاسیر با تأمّل روشن می شود، که در آیه (انکحوا) خطاب به مؤمنین است که اقدام به تزویج دیگران کنند، و چنانچه نگران آینده زندگی آنان باشند از جهت فقر وعده داده شده به توسعه. و در آیه (ولیستعفف) امر شده به اشخاص می توانند عفّت خود را حفظ کنند از مؤمنین تقاضای کمک در جهت تزویج نکنند، تا خدا خودش عنایتی کند.
6475
مطرح شده توسط: علی ایمانی