پرسش
میگویید: مراد پیامبر از کلمه مولی در غدیر خم یعنی خلیفه! پس چرا هیچ یک از امراء و خلفای عرب، قبل و بعد از پیامبر اسلام از این کلمه برای معرفی جانشین خودشان استفاده نکرده اند؟ و اگر یک کلمه به خودی خود میتواند شامل معنایی شود پس نقش کلمه در جمله چه میشود؟ مثلا: بیشتر مردم از کلمه شیر، معنای شیر مایع خوردنی را بفهمند آیا این دلیل میشود که در عبارت زیر، شیر، همین معنا را داشته باشد: شیر درنده جنگل! پس معنای مولی را باید در جمله پیامبر فهمید و پیامبر هم در انتها فرموده اند: خدایا دوست داشته باش هر که علی را دوست دارد، پس معنای مولی دوستی با علی و آقایی و سروری معنوی علی است و نه خلافت منصوص من عندالله! – آیه خمس: میگویید کلمه (غَنِمْتُم) اعم از استفتم (منافع مالی) است پس چرا آیات قبل و بعد مربوط به جنگ است؟ و چرا پیامبر اسلام و حضرت علی و خلفای بعدی (بنی امیه و بنی عباس) از مردم، خمس منافع مال را نمیگرفته اند؟ و چرا تعداد زیادی از علمای شیعه در ابتدا مخالف این قضیه بوده اند؟ و چرا در من لایحضره الفقیه که از کتب اربعه و اصلی شیعه است این حدیث آمده: قالالصادق: لیس الخمس إلا فیالغنائم خاصه، یعنی خمس نیست مگر در غنایم.
پاسخ
آیت الله سید علی حسینی میلانی مدظله
بسمه تعالی
السلام علیکم
نگفتهایم (مولی) به معنای (خلیفه) است، بلکه به معنای (اولی) است که در قرآن مجید و حدیث صحیح آمده، به کتاب اینجانب در حدیث غدیر مراجعه شود.
و راجع به آیه خمس گفتهایم که در لغت «غنیمت» بر مطلق دارائی صدق میکند و اینها حرف تازهای نیستند و هر کدام در جای خود مفصلاً بیان شده.
منو