در آستانه ولادت حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) نشست سالانه مرکز تخصصی امامت اهل بیت علیهم السلام به همراه تجلیل از امامتپژوهان، پژوهشگران و پایان نامههای ممتاز و برتر مرکز تخصصی امامت با حضور حضرت آیت الله حاج سید علی حسینی میلانی و حضرت آیت الله اعرافی و جمعی از مدیران آموزشی، اساتید و طلاب حوزههای علمیه برگزار شد.
مدیر مرکز تخصصی امامت اهل بیت علیهم السلام و مدیرعامل بنیاد فرهنگی امامت در این نشست با اشاره به تاریخچه و فعالیتهای این مرکز تخصصی اظهارداشت: فقدان مرکزی تخصصی که به امر بنیادین امامت در حوزههای علمیه بپردازد، نیازهای روزافزون جامعه اسلامی و متأسفانه هجمههای پیش رو از سوی مخالفان و معاندان امامت و ولایت، ضرورت تأسیس نهادی مستقل و تخصصی در حوزه امامت را بیش از پیش نمودار میساخت، تا ضمن پرنمودن خلأهای موجود، پاسخگوی نیازهای علمی، آموزشی و فرهنگی در داخل و خارج از کشور باشد.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر سبحانی افزود: گامهای نخست در این مسیر، پس از تأکیدات و حمایتهای مراجع عظام، با راه اندازی «درس خارج امامت» در سال 1383 توسط حضرت آیت الله میلانی (حفظه الله) رقم خورد و سپس «واحد احیای آثار امامت» زیر نظر ایشان آغاز بهکار نمود. پس از آن بود که با کسب مجوزهای رسمی و افتتاح «مرکز آموزشهای تخصصی امامت اهل بیت (علیهم السلام)» و گزینش بیش از 50 طلبه، آموزش دروس امامت در حوزه، شکلی نظاممند یافت. ضرورت توسعه تحقیقات با موضوع امامت و نیز احیای فرهنگ ولایت اهل بیت (علیهم السلام) در بین نخبگان و تودههای مردم، سبب شد که ایده تأسیس مؤسسهای جامع در این عرصه مدنظر قرار گیرد.
وی ادامه داد: با تأیید نهادها و مسئولان ذیربط که گسترش و تقویت مذهب حقه جعفری را سرلوحه کار خویش دارند، «بنیاد فرهنگی امامت» تأسیس گردید و به صورت رسمی کار خود را از سال 1387 آغاز کرد.
این بنیاد به صورت غیر انتفاعی و با حمایت مادی و معنوی مراجع عظام و خیرین علاقهمند اداره میگردد و متناسب با میزان امکانات، به توسعه فعالیتهای خویش اقدام مینماید.
وی در ادامه به فعالیتهای بنیاد فرهنگی امامت اشاره کرد و افزود: بنیاد فرهنگی امامت در راستای مأموریت خویش، فعالیتها و برنامههای ذیل را جهت نیل به اهداف تعریف شده، در دستور کار خود قرار داده است:
الف) حوزه آموزش :
1- برگزاری دورههای رسمی سطح سه و سطح چهار امامت ویژه طلاب حوزه علمیه در قالب مرکز تخصصی امامت؛
2 – طراحی و برگزاری دورههای عمومی امامت ویژه سطوح مختلف علاقمندان در سراسر کشور در قالب دورههای آشنایی، پایه و پودمانی؛
3 – برگزاری دورههای روش تبلیغ، تدریس، مناظره با گرایش امامت؛
4 – ارائه خدمات مشاورهای به مؤسسات، محققین، کارشناسان امر؛
5 – استعدادسنجی و هدایت نخبگان به گرایشهای تحقیق، تدریس، تبلیغ و فعالیتهای اجرایی امامتی؛
6 – پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای علمی ـ آموزشی در عرصه امامت
ب) حوزه پژوهش :
1 – انجام پژوهشهای تخصصی در قالب پژوهشکده امامت و گروههای علمی ـ پژوهشی مربوطه؛
2 – پاسخ گویی مستدل و علمی به سؤالات و شبهات مطرح شده در حوزه امامت؛
3 – تدوین و تألیف مقالات و کتب تخصصی در موضوعات مختلف امامت؛
4 – اجرای نشستها و همایشهای علمی تخصصی در حوزه امامت؛
5 – تولید نشریات تخصصی امامت پژوهی؛
6 – راه اندازی کتابخانه تخصصی امامت؛
7 – راه اندازی وب سایت تخصصی امامت؛
8 – شناسایی و پشتيباني علمي از شخصيتهای حقيقی، حقوقي و نيروهای مستعد در عرصه امامت
ج) حوزه فرهنگی ـ تبلیغی :
1 – شناسایی ظرفیتهای انسانی، فرهنگی و گروههای فعال جهت اجرای فعالیتهای امامتی؛
2 – ساماندهی امور تبلیغ و پیگیری اعزام مبلغین متخصص امامت؛
3 – برگزاری نشستها و برنامههای عمومی با موضوع امامت؛
4 – ایجاد یا تقویت کتابخانههای امامتی در مساجد، حسینه¬ها و سایر اماکن عمومی؛
5 – حمایت از فعالیتها و برنامههای فرهنگی ـ تبلیغی امامتی؛
6 – تهیه و توزیع بروشورها، جزوات و سایر اقلام فرهنگی امامتی؛
7 – برنامهریزی و برگزاری جشنوارهها، مسابقات و سایر برنامههای مؤثر فرهنگی با همکاری سایر نهادها؛
در پایان ، مدیرعامل بنیاد فرهنگی امامت اظهارداشت: بنیاد امامت در راستای توسعه فعالیتهای خویش، اقدام به راه اندازی نمایندگیهای فعال در سطح کشور و خارج از آن نموده است تا بتواند قدمی در حد وسع، جهت معرفی معارف ناب اهل بیت (علیهم السلام) به جامعه مخاطب انجام دهد.
حضرت آیت الله علیرضا اعرافی :
روشن است که بخشی از میراث عظیم شیعه در فقه و اصول تجلی پیدا میکند و برخی بنیادهای ما در کنار حوزه کلام شکل میگیرد.
حضرت آیت الله اعرافی مدیر محترم حوزههای علمیه در ادامه مطلب فوق افزود : در حوزه کلام وضع موجود دارای کاستیهایی است، به همین دلیل وظیفه ما آن است که در حد توان در قلمرو کلامی و مباحث بنیادین و اعتقاداتی قدم برداشته و ریل گذاری کرده و کار حوزه کلام را به پیش ببریم؛ چرا که کمتوجهی به علم کلام، جفا به جامعه و اسلام است.
عضو شورای عالی حوزه ادامه داد: امروز در برابر ما میدانهای متعددی وجود دارد که ما اگر نگاه کلان و قلمروهای میدانی مباحث و رقابتهای فکری را مقابل خود ترسیم کنیم، قطعا اذعان دارم دهها مرکز با همین وزانت بنیاد فرهنگی امامت نیازداریم.
آیت الله اعرافی بیان داشت: در طول تاریخ و بعد از شهادت هر امامی تشیع به انشعابهای متعددی تقسیم میشد که بعضا توسط پیشوایان بعدی و یا یاران و اصحاب ائمه با آنان مقابله میشد و از بین میرفتند اما تشیع اثنی عشری تنها گروهی است که از این انحرافات عقیدتی مبراست .
مدیر حوزههای علمیه یکی از این میدانها را مواجههای مذهبی دانست و گفت: در واقع بازیگرانی در خیمه اسلام هستندکه در مسیر اهل بیت(علیهم السلام) نیستند لذا باید با تقویت پایههای اعتقادی خود آنان را شناسایی کنیم و به صورت عقیدتی برای مبارزه و مقابله با آنان وارد صحنه شویم.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه، ادیان ابراهیمی را میدان دیگر مبارزه اعلام کرد و افزود: ما مسلمانان با دیگر ادیان ابراهیمی مشترکات و متفرقات زیادی داریم و با توجه به اینکه امتداد مسیر اعتقادی ما رسالت انبیاء و امتداد امامت میباشد، لذا باید به صورت آگاهانه، عالمانه و منطقی حضوری فعال داشته باشیم تا در این میدان وسیع نقش آفرینی کنیم.
ایشان به دیگر میدانهای مقابله اشاره کرد و گفت: میدان دیگر،مواجه الهی با غیر الهی است، همانند ادیان شرقی یا غیر ابراهیمی مانند بودیسم، کنفسیوس، شین تو که خود دارای چندین میلیون پیرو هستند و به صورت پیدا و پنهان مشغول به فعالیت بوده و ما نیز باید به صورت پیدا و پنهان با تکیه بر علم کلام و مبانی اعتقادی امامت و ولایت با آن مقابله داشته باشیم.
آیت الله اعرافی به طرح جامع علم کلام اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه علم کلام دارای جایگاه مهمی است،اما آمارها میگوید جایگاه کلام در درجه آخر علوم اصلی حوزه قرار دارد که جفایی به خودمان، جامعه و اسلام است.
وی بیان داشت: اگر به آمار نگاه کنیم در مییابیم، به طور کلی علوم عقلی و به طور خاص کلام، جایگاه خاصی در حوزه ندارد در حالی که مقام معظم رهبری، بارها به اهمیت علوم عقلی و مباحث کلامی تأکید کردهاند.
ایشان با بیان اینکه نیاز به علم کلام در ایران و جهان به شدت احساس میشود، افزود: کلام هم ثبوتا و هم اثباتا دارای اهمیت است و برخی حواشی که فلسفه و عرفان دارد در این علم وجود ندارد.
آیت الله اعرافی کلام عقلی و کلام نقلی را بسیار مهم خواند و گفت: همه ما وظیفه داریم توجه بیشتری به علم کلام داشته باشیم و در زیرساختها حرکتی ایجاد کنیم که در متن حوزه یک پویایی در این زمینه ایجاد شود.