ديدگاه مرحوم آقاى گلپايگانى
استاد ما مرحوم آقاى گلپايگانى قدس سره در كتاب حدود در بحث «حدّ شارب الخمر» مطلب شهيد ثانى و صاحب جواهر الكلام را متعرّض شدند و قبول فرمودند.
آرى اهل بيت عليهم السلام اظهار كنندگان خواسته ها يا اوامر و نواهى خداوند متعال هستند. ما معتقديم كه آن بزرگواران تربيت شده مكتب خداوند متعال هستند و او خودش تربيت ائمّه عليهم السلام را به عهده گرفته است. پيش تر در روايتى خوانديم كه آنان مربّى و تربيت شده خداوند سبحان هستند. كسانى كه آن گاه كه به سرحدّ كمال مى رسند، روح القدس به امر خداوند متعال ملازم آن هاست و در جميع امور متوجّه آن بزرگواران است و آن ها را تسديد مى نمايد.
سپس امام عليه السلام با حرف «ثمّ» مى فرمايد:
ثمّ فوّض إليه;1
آن گاه امور را به آنان تفويض مى كند.
به چنين وجودى اذن تصرّف در كون داده مى شود كه همان ولايت تكوينى است و به چنين شخصيّتى اذن تصرّف در اموال و اَنْفس داده مى شود كه در اصطلاح، به آن ولايت تشريعى مى گويند و به چنين فردى تصرّف در احكام مى دهند كه همان ولايت بر احكام است.
مطالب ياد شده، درباره مراحل بالاى شناخت و معرفت است كه بايستى بكوشيم تا شناختمان به پيامبر اكرم صلى اللّه عليه وآله و ائمّه عليهم السلام بيشتر شود و اگر كسى در آن حد نبود و آن ظرفيّت را نداشت و نتوانست اين معنا را خوب دريابد، معذور است ولى نبايد انكار كند.
1. ر.ك: بصائر الدرجات: 405، الكافى: 1 / 265.