خلاصه مناقشات ابن تيميه
اشكال هاى زير، اشكال هايى است كه ابن تيميه به آيه تطهير و حديث كساء نموده است.
اشكال يكم: آيه تطهير و حديث كساء از فضائل مختص اميرالمؤمنين عليه السلام نيست و حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسين عليهم السلام نيز با او در اين فضيلت شريكند. از سوى ديگر حضرت فاطمه سلام الله عليها زن است و زنان صلاحيت امامت ندارند; پس اين فضيلت به امامان اختصاص ندارد و استدلال به آن براى اثبات امامت اميرالمؤمنين عليه السلام تمام نخواهد بود.
اشكال دوم: حداكثر مطلبى كه از حديث كساء استفاده مى شود، دعاى پيامبر اكرم صلّى الله عليه وآله وسلّم براى اهل بيت عليهم السلام است كه آن چه را به آن مأمور شده اند انجام دهند و آن چه را كه از آن نهى شده اند ترك كنند و اين فضيلت محسوب نمى شود تا به واسطه آن، شخص مستحق امامت گردد.
اشكال سوم: اگر پيامبر اكرم صلّى الله عليه وآله وسلّم براساس آيه تطهير براى پرهيزكار شدن اهل بيت دعا كرده است، در مقابل آن خداوند از أتقى بودن ابوبكر خبر داده است. پس ابوبكر افضل از اميرالمؤمنين عليه السلام است.
اشكال چهارم: پيشى گيرندگان نخستين از مهاجران و انصار نيز فضيلت بيشترى نسبت به اميرالمؤمنين عليه السلام دارند; زيرا خداوند در قرآن از رضايت خود نسبت به آن ها و رضايت آنان از خداو بهشتى بودن آن ها خبر داده است و اين فضيلت به دست نمى آيد مگر با ترك امور نهى شده و انجام امورى كه به آن امر شده اند و اين همان دفع پليدى از آنان و پاك شدنشان از گناهان است كه بخشى از اوصاف ايشان به شمار مى آيد، در حالى كه دعاى پيامبر براى دفع پليدى از اهل بيت تمام فضيلت ايشان است!
اشكال پنجم: اگر دعا براى دفع پليدى فضيلت اهل بيت به شمار مى آيد، در مقابل پيامبر براى مغفرت و بهشتى شدن گروه هاى زيادى دعا كرده است كه ارزش آن از دعا براى قرار گرفتن در زمره نيكان بسيار بالاتر است. بنابراين، آيه تطهير و حديث كساء فضيلت بزرگى به شمار نمى آيد و مضمون آن ها چيزى نيست جز دعا براى كمك كردن خدا به اهل بيت براى انجام واجبات و ترك محرمات تا مستحقّ ذمّ و عقاب نگردند!
منو