مولوی عبدالعزیز دهلوی و سید میر حامد حسین لکهنوی
آن گاه مولوى عبدالعزيز دهلوى، درگذشته سال 1239 هجرى مطالب محمّد نصر اللّه كابلى را اقتباس نمود و در كتاب خود به نام تحفه اثنا عشريه ـ كه به زبان فارسى نگارش يافته است ـ راه وى را در پيش گرفته است… اين كتاب، شيعه اثنا عشرى را در زمينه هاى اصول، فقه و… آماج هجوم خود قرار مى دهد.
نعمان آلوسى بغدادى، چكيده كتاب مذكور را به زبان عربى و با نام مختصر التحفة الإثنا عشريه منتشر نمود. بعضى از پيروان بنى اميّه و دشمنان دين اسلام، دروغ ها و ياوه گويى هاى خود را در قالب حواشى به اين كتاب افزود و دست هاى گنهكار كه از دنباله روان كفر جهانى بودند، چندين بار آن را به چاپ رسانده اند.
علماى بزرگ شيعه در هندوستان، كتاب هاى فراوانى را در پاسخ به ابواب مختلف تحفه اثنا عشريه به رشته تحرير در آوردند، همه ادّعاها و تحريفات اين كتاب را تكذيب نموده و سخنان باطل آن را برملا ساختند.
سيد مير حامد حسين نيشابورى لكهنوى، متوفّاى سال 1306 در كتاب بزرگ عبقات الأنوار فى إثبات إمامة الأئمّة الأطهار، به بخش امامت تحفه اثنا عشريه پاسخ داد و به بررسى و نقد آن پرداخت.
البته كتاب هاى ديگرى نيز در پاسخ به مختصر التحفه به نگارش در آمده است.
براى اطلاع از جزئيات كتاب عبقات الأنوار و ديگر نقدها بر كتاب تحفه اثنا عشريه مى توانيد به كتاب دراسات فى كتاب العبقات1 تأليف نگارنده، مراجعه نماييد.
گفتنى است كه نگارش كتاب هاى ضد شيعى تا زمان معاصر ادامه يافته و حتى رو به فزونى نيز نهاده است. علماى اهل سنّت هم چنان به تكرار ناسزاگويى ها، دروغ ها، تهمت ها و سخنان باطل گذشتگان خود ادامه مى دهند و علماى اماميّه نيز به نيكويى در مقام پاسخ گويى به تهمت ها و دروغ هاى آنان برمى آيند.
علماى اماميّه هم چنان در موضع دفاع از مذهب خود قرار دارند و هجوم تبليغاتى كشورهاى مختلف را پاسخ مى گويند.
1 . اين كتاب هم به طور مستقل و هم در مقدمه جلد نخست نفحات الأزهار فى خلاصة عبقات الأنوار به چاپ رسيده است.