چندی پیش سوالی پرسیدم مبنی بر اینکه اهل تسنن ادعا کرده اند ضمیر کم در آیه ی تطهیر، چون مذکر است به کلمۀ مذکر (اهل) بر میگردد. شما فرمودید: واژه (اهل البیت) که مذکّر است به چه مناسبت ضمیر جمع که به ذوی العقول اختصاص دارد به این واژه برگردد؟ لطفا واضح تر توضیح بفرمایید

پرسش
به نام خدا سلام علیکم چندی پیش سؤالی محضر جنابعالی پرسیدم مبنی بر اینکه اهل تسنن ادعا کرده اند ضمیر کم در آیه ی تطهیر به این مناسبت مذکر است که به کلمۀ مذکر (اهل) بر میگردد. جنابعالی فرمودید: { واژه (اهل البیت) که مذکّر است به چه مناسبت ضمیر جمع که به ذوی العقول اختصاص دارد به این واژه برگردد؟} این جواب قدری ثقیل بود. حقیر استدعا دارم واضح تر و ساده تر برایم بیان فرمائید. با تشکر
پاسخ
آیت الله سید علی حسینی میلانی مدظله
بسمه تعالی
السلام علیکم
چون آنان مدّعی هستند که آیه شامل ازواج است، چون در سیاق آیات آنان آمده، سؤال می شود که همه آیات با ضمیر جمع مؤنث است، پس چرا در اینجا مذکّر آمده؟ یک جواب این است که از باب تغلیب است، از این جواب پاسخ داده شده.
اما اینکه گفته شود: ضمیر مذکّر آمده به لحاظ اینکه کلمه اهل مذکّر است. عرض کردم: اگر فقط جنبه لفظ اهل ملاحظه شود، این لفظ مفرد است، و جمع آن أهالي است، پس چرا ضمیر جمع آمده و حال آنکه مطابقت بین ضمیر و مرجع آن لازم است؟ پس لابد مقصود معنای کلمه اهل است که هم بر مفرد و هم بر جمع اطلاق می شود، بنا بر این باید به سبب نزول مراجعه کنیم تا از آن طریق معلوم شود منظور از اهل البیت چه کسانی هستند.
و امّا استدلال به سیاق، پس در جای خود مفصّلاً بحث شده.
شما به آن آقا بگوئید که: اگر اهل سنّت هستید چرا در اینجا سنّت را فراموش می کنید؟ مخصوصاً، وقتی دلالت آیه مورد نزاع باشد و به تنهائی بر مدّعا کافی نباشد، حتماً به سنّت باید مراجعه نمود.
و ما در رساله آیه تطهیر مفصّلاً بیان نموده ایم که اصلاً آیه ارتباطی به ازواج ندارد.
موفق باشید
7860
مطرح شده توسط: امیر قربانی کهریزسنگ