بيعت با امير مؤمنان على علیه السلام

بيعت با امير مؤمنان على علیه السلام
به اتفاق تواريخ بعد از آن كه مسلمانان از بى عدالتى هاى عثمان به ستوه آمدند، از شهرهاى مختلف جمع شده و او را به قتل رساندند. آن گاه همگى هجوم آوردند تا با امير مؤمنان على عليه السلام بيعت كنند. آن حضرت وضعيت آن روز و حال مردم را چنين توصيف مى كند:
إلى أن انتكث عليه فتله، وأجهز عليه عمله، وكبت به بطنته، فما راعني إلاّ والناس كعرف الضبع إليّ ينثالون عليّ من كلّ جانب، حتى لقد وطئ الحسنان، وشقّ عطفاي مجتمعين حولي كربيضة الغنم;1
عثمان آن قدر اسراف كرد كه ريسمان بافته او باز شد و اعمال او مردم را برانگيخت و شكم بارگى او نابودش ساخت. پس مردم به من مهلت ندادند مگر آن كه هم چون يال هاى پُرپشت كفتار به سمت من آمده و از هر طرف مرا احاطه كردند تا آن كه نزديك بود حسن و حسين لگدمال گردند و رداى من از دو طرف پاره شد، مردم چون گلّه هاى گوسفند مرا در ميان گرفتند.
به راستى ابن تيميّه بر چه مبنايى نوشته كه بعضى با اكراه و زور با آن حضرت بيعت كرده اند؟
چه كسى بر سر آن ها شمشير بلند كرده بوده كه بايد بيعت كنيد؟ همان كارى كه در سقيفه بنى ساعده و بعد آن انجام دادند.2
چه كسى براى مخالفان بيعت فرمان قتل صادر كرده بوده؟ همان طور كه عمر در سقيفه (پيش از آن كه مردم در مسجد بيعت كنند) فرمان قتل سعد بن عُباده را صادر كرد.
گذشته از اين ها، آيا از نظر ابن تيميّه نكث عهد و شكستن پيمان و بيعت، هيچ گناهى ندارد؟
آيا پيمان شكنى كسانى كه بعد از بيعت كردن با اميرالمؤمنين عليه السلام پيمان شكسته و دست به شورش و قتل و غارت زدند و با آن حضرت جنگيدند ـ كه از آن ها به عنوان ناكثين «پيمان شكنان» ياد مى شود ـ سبب سستى خلافت آن حضرت و بى اعتبارى بيعت عمومى مردم نمى گردد؟!

1 . نهج البلاغه: خطبه 3.
2 . ر.ك: شرح نهج البلاغه ابن ابى الحديد: 1 / 219.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *